multiblog.hu család tagja

Szünidő.hu

Következő szünidők

 

Őszi szünet (október 25.)

Nap

:

Óra

:

Perc

:

Mp

Téli szünet (december 20.)

Nap

:

Óra

:

Perc

:

Mp

Légy blogger te is! Szerkezd te az oldalt!

Most hogy újra itt van a Húsvét, eszembe jutott néhány emlék a gyerekkoromból. Bár nagyon nem szerettem felkelni (épp a szünidőmet töltöttem ugyebár) mégis nagypapám addig ébresztett, amíg kénytelen voltam elindulni vele a faluba locsolkodni.

Nem akármilyen élményeket szerezhetett itt az ember félnapos útja során. A vendégszeretet, a “de aranyos ez a gyerek” mondatok hallgatása, a csokik, sütemények, és persze kis zsebpénz megszerzése, amiből majd jó lesz valami játékot venni érzése máig érdekes, és egyben bizarr élményként él a fejemben.


Markó: Húsvéti locsolkodás (1889)

A bizarr azonban erősebb bennem a mai napig. Valamiért visszagondolva nagyon nem szerettem locsolkodni… lehet a nagyapám “kényszerítése” miatt, vagy csak egyáltalán élvezni akartam volna a jól megérdemelt húsvéti szünetemet? 🙂

De nézzük, honnan is ered ez a szokás?

Van rá utalás a régi szláv gyakorlatban, és Csehországban már Konrád Waldhauser (1326-1369) is írt a locsolkodásról. Ez a szokás ismert Szlovákiában, Csehországban, Ukrajnában és Lengyelországban is.

A szokásról Magyarországon már 17. századi írásos emlékek is fennmaradtak. 1736-ban Apor Péter a Metamorphosis Transylvaniae azaz: Erdélynek régi együgyű alázatos ideiben való gazdagságából ez mostani kevély, czifra felfordúlt állapotjában koldússágra való változása című művében ezt írta: „… úrfiak, alávaló, fő és nemes emberek húsvét másnapján az az vízben vetü hétfün járták a falut, erősen öntözték egymást az leányokat hányták az vízben …”

A locsolás az emberiséggel csaknem egyidős termékenységkultusszal van kapcsolatban, ugyanakkor a vízzel való meghintés utal a keresztség jelére és tartalmára. A szokás arra a legendára is visszavezethető, amely szerint locsolással akarták elhallgattatni a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat, illetve vízzel öntötték le a Jézus sírját őrző katonák a feltámadás hírét vivő asszonyokat.

Ti, nyilván elsősorban fiúk, férfiak, hogy vagytok ezzel a szokással? Mennyire él még ma ez a hagyomány Húsvét hétfőjén?
Gondolom nagyvárosokban már elenyésző lehet… de faluban?
Valóban igaz, hogy délután már a lányok locsolkodnak?

Osszátok meg véleményeteket, és kövessetek minket a facebookon is!


Kategóriák

Itt Bloggerbirodalom épül!
Csatlakozz te is!